de geschiedenis van een dodelijke behandeling

  NCRM       CONTACT       LINKS       FOLDER       BROCHURE    NIEUWS      ECT RAPPORT NEDERLAND, 2007 


Elektroshock (therapie) werd in Rome ontwikkeld en komt voort uit het gebruik van elektriciteit op varkens, als voorbereiding op de slacht.

Ondanks zeer veel "theorieën", kan de psychiatrie niet verklaren hoe ECT “werkt”.  

De ECT procedure op zich is niet wetenschappelijker of meer therapeutisch dan een klap met een honkbalknuppel.

In 1938, ontwikkelde de Italiaanse psychiater Ugo Cerletti (zie foto,s) de elektroshocks voor mensen. Hij was al bezig met elektroshocks op honden maar nadat hij een bezoek had gebracht aan een slachthuis in Rome om te zien hoe varkens versuft werden met elektroshocks, voordat hun keel werd doorgesneden, begon hij ook te experimenteren op mensen. “Waarschijnlijk zou ECT nog niet ontwikkeld zijn als ik niet toevallig had gezien hoe varkens met behulp van elektriciteit verdoofd werden voor de slacht” verklaarde hij in 1950.  

De oorspronkelijke ECT-machine van Ugo Cerletti werkte met 125 volt elektriciteit. Later leverde de elektroshock machines tot 480 volt, twee keer het voltage dat in een stopcontact zit. De toevallen en stuiptrekkingen zorgden ervoor dat patiënten hun tong afbeten, hun tanden of kaken braken en hun rug, bekken of andere botten braken. Op dit moment krijgt de patiënt eerst meer zuurstof toegediend voor de hersenen. Spierverslappers en verdovingen worden toegediend om de barbaarse uitwendige effecten van ECT te maskeren. De elektrische lading die onzichtbaar door de hersenen van het slachtoffer wordt gestuurd is echter nog steeds even schadelijk.

Cerletti's eerste onvrijwillige slachtoffer was een gevangene. Toen de elektroshock door zijn lichaam brandde,  schreeuwde de man: “Niet nog één! Het is dodelijk!”  Een getuige herinnert zich dat “De professor (Cerletti) suggereerde dat de volgende behandeling met een hoger voltage moest worden uitgevoerd.”  

De Duitse psychiater Lothar B. Kalinowsky, een student van Cerletti, werd één van de vurigste voorstanders. Hij  ontwikkelde zijn eigen elektroshock machine en in 1938 introduceerde hij zijn werkwijze in Frankrijk, Nederland, Engeland en de Verenigde Staten.  

Omstreeks 1940 werd ECT over de hele wereld toegepast.

 

 

HOME

NEXT