elektro convulsie therapie verwoest levens

  NCRM       CONTACT       LINKS        FOLDER       BROCHURE    NIEUWS      ECT RAPPORT NEDERLAND, 2007 

  "Wat heeft het voor zin om mijn hoofd zo te beschadigen en mijn herinneringen weg te vagen?

Het heeft mijn mijn inkomstenbron gekost, mijn werk. het was een briljante ingreep maar we hebben de patiënt verloren."

Ernest Hemmingway, Schrijver en Nobelprijswinnaar.

Op deze pagina vertellen een aantal mensen hun ervaringen met ECT:

Cynthia (pseudoniem) ging in 2001 naar een psychiater omdat ze depressief was en kreeg medicijnen voorgeschreven. Ze kreeg last van oncontroleerbare bewegingen van haar lichaam, een direct gevolg van de medicijnen. Haar psychiater stelde een ECT-behandeling voor. Cynthia weigerde maar toen ze in het ziekhuis werd opgenomen om van de medicijnen af te kicken stelde men weer ECT voor. Haar psychiater stelde: “Als je deze behandeling niet krijgt ga je dood.” Cynthia kreeg vijf elektroshocks. Haar man beschrijft de gevolgen: “...het geheugen van mijn vrouw is ernstig aangetast. Ze heeft 42 jaar lang Engels gesproken als tweede taal, nu kan ze het nog nauwelijks begrijpen of spreken...De hele ervaring was bedrog, een leugen, mooipraterij...haar depressie is niet genezen, haar geheugen is erg slecht geworden...we zijn allebei woedend over wat er is gebeurd. Ik voel me alsof ze verkracht is waar ik bij stond.

Delores McQueen kreeg 20 elektroshocks. Drie jaar later was ze nog grote stukken uit haar geheugen kwijt. Ze trainde ooit paarden maar weet nu niet meer hoe ze erop moet rijden, ze kan zich vakanties met de familie niet meer herinneren en herkende haar vrienden niet meer.

Carole uit Nieuw Zeeland werd in 2000 depressief na de geboorte van haar dochter. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en kreeg psychiatrische medicatie voorgeschreven die niet hielp. “Ik had er alles voor over om beter te worden” zei ze. Ze kreeg 15 elektroshocks maar werd niet voorgelicht over de risico's ervan. Ze zegt hierover: “Ik kan me niet meer herinneren hoe het was om mijn kleine meid te krijgen, ik weet niets meer van de bevalling en de geboorte”. Carole vergeet namen van andere mensen en welke dag het is. Door de schade die ze opliep door de ECT, is ze nu de voogdij over haar dochtertje kwijtgeraakt.

Dolphin Reeves riep in 2003 in de Los Angeles Times op tot een diepgaand onderzoek naar ECT bij ouderen: “Mijn vader is driemaal opgenomen geweest en heeft talloze elektroshocks gehad over een periode van ruim 25 jaar. Hij was 90 jaar toen hij de laatste reeks van 11 shocks kreeg. Hij kon zich niet meer herinneren waar hij woonde, zijn geheugen was zo aangetast dat hij niet meer terug kon naar huis. Hij werd geshocked ondanks mijn protesten tegen deze gevaarlijke behandeling, ik kon er niets tegen doen.“

In september 1999 kreeg een Schotse familie een schadevergoeding van € 66.414 van de Greater Glasgow Health Board, wegens het overlijden van de 30-jarige Joseph Doherty, die zelfmoord pleegde nadat hij in 1992 ECT had gekregen. Het medisch dossier van Doherty toonde aan dat hij stelselmatig toestemming voor de ECT had geweigerd.

HOME

NEXT