ncrm          het nederlands comité voor de rechten van de mens

Het NCRM onderzoekt en stelt aan de kaak, de van misstanden en schendingen van mensenrechten in de psychiatrie

Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM) houdt zich bezig met het onderzoeken en aan de kaak stellen van misstanden en schendingen van mensenrechten in de psychiatrie.  Het NCRM licht het publiek voor en helpt individuele slachtoffers met het indienen van klachten.  

Het NCRM is de Nederlandse afdeling van de Citizens Commission on Human Rights, een organisatie met 134 afdelingen in 31 landen. CCHR is als mensenrechten organisatie erkend door de Verenigde Naties. CCHR is in 1969 opgericht door prof. Thomas Szasz en de Scientology Kerk. CCHR is in de afgelopen 36 jaar de stem geworden van vele machteloze en gestigmatiseerde patiënten en heeft vele hervormingen in de psychiatrie en in de wetgeving bewerkstelligt.

De Duitse afdeling van CCHR deed na de Tweede Wereld Oorlog een uitgebreid onderzoek dat vaststelde dat vooraanstaande psychiaters in Duitsland zowel de “wetenschappelijke” rechtvaardigingen als de drijfkracht verschaften voor Hitler en zijn Naziregime om “onwaardig leven” te vernietigen. Dit leidde uiteindelijk tot de Holocaust.

CCHR heeft in de zeventiger jaren de psychiatrische slavenkampen onthult in Zuid-Afrika waar zwarte mensen gedwongen werden om onbetaald te werken voor bedrijven. Ze kregen overmatig veel drugs en elektroshocks toegediend. In 1983 bevestigde de WHO de bevindingen van CCHR.

Na een langdurig onderzoek van CCHR Frankrijk, naar de psychiaters die de rassenzuivering in gang hebben gezet in Bosnië en Kosovo, presenteerde CCHR haar bevindingen in 1999 aan het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden van de Verenigde Naties in Den Haag en aan de Raad van Europa. In september 1999 tekenden de leden van de Raad van Europa een resolutie die de psychiaters Jovan Raskovic en Radovan Karadzic, identificeerde als de ontwerpers van de ethische zuiveringen in voormalig Joegoslavië.

CCHR houdt zich voornamelijk bezig met het aan de kaak stellen van het pseudo-wetenschappelijk karakter van de psychiatrie, de schade die aangericht wordt door psychiatrische drugs, elektroshocks en hersenchirurgie en het diagnosticeren en aan de drugs zetten van kinderen.

 

HOME

NEXT