SCHIJN-ELEKTROSHOCKS WERKEN BETER DAN ECHTE ECT

  NCRM       CONTACT       LINKS        FOLDER       BROCHURE    NIEUWS      ECT RAPPORT NEDERLAND, 2007 

 

Colin A. Ross, hoofd van “The Collin A. Ross Institute for Psychological Trauma”, publiceerde een artikel waarin hij de wetenschappelijke studies overziet die de effectiviteit van de schijn-elektroshocks (sham ECT of placebo ECT) vergelijken met echte elektroshocks.

De conclusies zijn overduidelijk; in omzeggens alle studies blijkt het anti-depressief effect van schijn-ECT één maand na de behandeling als dat van de echte ECT, maar dan zonder de risico’s van echte ECT met name op het cardiovasculair vlak (hart en bloedvaten) en op het vlak van de cognitieve achteruitgang (met name geheugenverlies)

Een aantal studies laten wel een anti-depressief effect zien gedurende de behandelingsperiode zelf, maar de auteur levert degelijke argumenten om te onderstrepen dat dit kortdurend effect veeleer te wijten is aan een dubieuze en geenszins als heilzaam te beschouwen verstoring  van het brein functioneren resulterend in een vermindering van de psychische “onrust” dan aan een werkelijke verbetering van de gemoedsgesteldheid.

 

 

Ross, Collin A. The sham ECT literature: implications for consent to ECT. Ethical human Psychology and Psychiatry, vol. 8, (1), p. 17-28. 

HOME

NEXT